О ИПАРД програму

Инструмент за претприступну помоћ (ИПА) представља помоћ државама потенцијалним кандидатима за чланство и државама у статусу кандидата да процес стабилизације и придруживања спроведу у складу са њиховим специфичностима. Приоритетна област пољопривреда и рурални развој, намењена је земљама кандидатима са циљем припреме за имплементацију и управљање Заједничком пољопривредном политиком ЕУ (енг. Common Agricultural Policy).

У оквиру инструмента за претприступну помоћ ИПА III за период 2021-2027, која се примењује од 1. јануара 2021. године, налази се и посебан програм за подршку у области руралног развојa.

ИПАРД III програм

Одлуком ЕК број С(2022)1537 од 09. марта 2022. године усвојен је ИПАРД III програм Републике Србије за период 2021 – 2027. године. Финансијски допринос ЕУ за ИПАРД III програм повећан је у односу на претходни програмски период и износи 288 милиона евра. Очекује се да ће ова подршка ЕУ, заједно са националним и приватним доприносoм корисника, резултирати инветсицијама у српски аграр од преко 580 милиона евра.

Могућности финансирања ИПАРД III програма ће допринети достизању тематског приоритета: „допринос сигурности и безбедности снабдевања храном и одржавању разноврсних и одрживих пољопривредних система у живописним руралним заједницама и на селу“.

ИПАРД III програм допринеће достизању следећих циљева:

  1. Повећање конкурентности пољопривредно-прехрамбеног сектора, побољшање ефикасности и одрживости производње на пољопривредним газдинствима, што ће омогућити бољи одговор на захтеве друштва за безбедном, одрживом и храном високе нутритивне вредности;
  2. Стимулисање развоја пословања, раста и запошљавања у руралним подручјима, побољшање положаја пољопривредних произвођача у ланцу вредности и привлачење младих у пољопривреду;
  3. Допринос ублажавању климатских промена и подстицање одрживог управљања природним ресурсима;
  4. Унапређење развоја заједнице и друштвеног капитала у руралним подручјима;
  5. Изградња модерне, ефикасне и транспарентне јавне управе за пољопривреду и рурални развој.

Циљеви би требало да буду остварени развојем људског и физичког капитала, повећањем безбедности хране и способности пољопривредно-прехрамбеног сектора да се носи са притиском конкуренције, као и прогресивним усклађивањем сектора са стандардима ЕУ, посебно онима који се тичу хигијене и животне средине, водећи рачуна о уравнотеженом територијалном развоју руралних подручја.

ИПАРД II програм

ИПАРД II програм је  инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период од 2014. до 2020. године, којим се пружa инвестициона подршка од 175 милиона евра, намењена јачању конкурентности сектора производње и прераде хране која ће помоћи постепеном прилагођавању стандардима Европске уније у областима хигијене, безбедности хране, добробити животиња и заштите животне средине, као и диверзификације руралне економије. Кроз овај програм земље кандидати се припремају за чланство у Европске уније и за коришћење средстава из Европског пољопривредног фонда за рурални развој (ЕАФРД).

ИПАРД II програм одобрила је Европска унија и усвојен је закључком Владе Републике Србије. Спроводи га Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за аграрна плаћања.

ИПАРД подршка је прва помоћ ове врсте која је намењена директно корисницима, односно пољопривредним произвођачима – правним и физичким лицима, којим су обухваћени следећи региони: Београдски регион, регион Војводина, регион Шумадија и Западна Србија и регион Јужне и Источне Србије

Повежимо се
+381 11 3347 118

Пријавите се на наш билтен још данас како бисмо Вам путем имејла слали све важне информације везане за ИПАРД програме.

    Овај материјал је реализован уз финансијску подршку Европске уније. За његов садржај искључиво је одговоран носилац пројекта (ИПАРД Управљачко тело) и нужно не изражава ставове Европске уније.

    Фотографије коришћене на сајту ipard.gov.rs су достављене од стране власника, док су неке фотографије преузете са www.freepik.com и индикативне су.

    © | Сва права задржана | 2024 | Веб дизајн: Студио Имплицит