Изградња одрживих прехрамбених система

10/08/2021

У организацији Уједињених Нација у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде јуче је  у Градској кући у Сремској Митровици одржана конференција у форми дијалога на тему: “Изградња одрживих прехрамбених система кроз инклузивне ланце вредности”.

Србија, као чланица УН, кроз одржавање националних дијалога са свим заинтересованим учесницима даје свој допринос Самиту о прехрамбеним системима, глобалној иницијативи Уједињених нација. Ови дијалози резултираће обликовањем националних смерница ка одрживим прехрамбеним система и послужиће у креирању будућих политика.

Прехрамбени системи обухватају читав низ активности, добара и услуга укључених у производњу, трговину, прераду, маркетинг и потрошњу добара која потичу из пољопривреде, шумарства или рибарства. Основни елементи прехрамбеног система су: ланци снабдевања храном, животна средина и понашање потрошача. На панелу је речено да локалну заједницу виде управо као главног покретача промена и истичу њену велику улогу у укључивању шире заједнице. О овој теми у оквиру националног дијалога говорили су Ведрана Илић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде; Нада Лазић, посебни саветник министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог; Биљана Петровић, директор Управе за аграрна плаћања; Александар Алимпић, управник Казнено- поправног завода у Сремској Митровици; представник удружења Оригинал Србија и локални произвођачи. Најављене се нове могућности за српске пољопривредне произвођаче, уз нагласак да ће у они у наредбим периоду бити у доброј позицији да искористе могућности ако добију одговарајућу подршку.

Преовлађујући систем производње хране показао је своје границе, закључено је данас, те изазови постају све евидентнији сваким даном, укључујући с једне стране утицај који овај систем производње има на животну средину, као и на здравље животиња и људи. С друге стране, како је рекла Lorenza Jachia из Канцеларије сталног координатора Уједињених нација у Београду, овај систем је, сам по себи, показао веома ниску отпорност на утицај климатских промена, и овај систем пружа веома низак приход примарним произвођачима хране.

„Велико ми је задовољство што сам се придружила овом националном дијалогу, као припреми за велики међународни самит у Њујорку о пољопривредним одрживим системима који ће бити одржан у септембру. Овде сам да пре свега са дубоким поштовањем саслушам пољопривредне и прехрамбене произвођаче који су данас овде заступљени. Они играју виталну улогу у нашем друштву: баве се производима од којих сви зависимо; чувају нашу животну средину; одржавају и враћају квалитет земљишта, ваздуха и воде. Ове улоге нису биле довољно вредноване, а рурална подручја су заостала што је резултирало већим сиромаштвом и мање развијеним услугама и инфраструктуром. Међутим, алтернативни системи су искористили свој потенцијал да одговоре на ове изазове, рекла је Lorenza Jachia и навела да у Србији цевта  нестандардизована производња која задовољава потражњу потрошача за већом разноврсношћу производа, укључујући традиционалну храну, као и органске производе.

„Српски произвођачи такође развијају директне контакте са потрошачима. Уз одговарајућу подршку, ово тржиште би се могло додатно проширити и развити директне везе са системима набавке државних и локалних власти. Локални произвођачи би такође могли додатно диверзификовати своје активности постајући чувари екосистема и животне средине, на пример развојем агротуризма и учешћем у пројектима обнове који се финансирају из јавних фондова,“ додала је Lorenza Jachia и додала да ови примери показују како можемо дозволити примарним произвођачима да задрже већи део вредности, а истовремено задовољити преференције потрошача и забринутост јавности, као и успорити деградацију околине.

„Мишљења сам да ови примери могу постати стандард. Релевантни партнери морају бити адекватно оспособљени, кроз инклузиван и партиципативан процес, на пример кроз обуку, побољшани приступ технологијама, бољу инфраструктуру, на пример за прецизно наводњавање, као и кроз подршку за сертификацију, укључујући и сертификацију за органску производњу, закључила је Lorenza Jachia, док је Петар Самарџић, заменик градоначелнице Сремске Митровице нагласио да е конференција окупила тридесетак локалних произвођача пољопривредних прехрамбених производа, у циљу заједничког решавања проблема, односно, размене искустава, дефинисања актуелне ситуације у овој области, праваца развоја, као и тренутних и будућих потенцијалних изазова који се могу појавити у области прехрамбене индустрије. Такође, размотрене су и мере и активности које треба предузети, односно, узети у обзир приликом креирања будућих политика не само на локалном, него и на националном нивоу.

Повежимо се
+381 11 3347 118

Пријавите се на наш билтен још данас како бисмо Вам путем имејла слали све важне информације везане за ИПАРД програме.

    Овај материјал је реализован уз финансијску подршку Европске уније. За његов садржај искључиво је одговоран носилац пројекта (ИПАРД Управљачко тело) и нужно не изражава ставове Европске уније.

    Фотографије коришћене на сајту ipard.gov.rs су достављене од стране власника, док су неке фотографије преузете са www.freepik.com и индикативне су.

    © | Сва права задржана | 2024 | Веб дизајн: Студио Имплицит